Понеділок, 06.05.2024, 06:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Бодибилдинг
Меню
Вхід
Реклама
ВК
Пошук
Календарь
Часи
Архів записів
Опитування
Для чого ти ходиш в зал?
Всього відповідей: 129
Друзі сайту
Satellite-plus GTA-ACTIVE
Лічильник
Яндекс.Метрика
Соціальні мережі
Головна » 2013 » Червень » 17 » Протеїн в раціоні бодібілдера. Денна норма
17:59
Протеїн в раціоні бодібілдера. Денна норма
 Ми часто чуємо про те, що усім культуристам потрібно їсти продукти багаті на білок, і про різноманітні білкові (протеїнові) коктейлі. Адже саме протеїни є основним матеріалом для побудови якісних м’язів.
 Що таке протеїн?
  Отож білок чи протеїн  є основним пластичним матеріалом клітин, тканин і, зрештою, органів. Скелетні м’язи на 20% складаються саме із протеїнів.  Він допомагає  при формуванні ферментів, які пришвидшують усі хімічні процеси в організмі.  Також білок формує зв’язки, які оберігають організм від інфекцій, бере участь у засвоюванні жирів, вуглеводів, мінералів та вітамінів. Окрім того, протеїни відіграють важливу роль у обміні води в організмі. До речі, білки, на відміну від жирів і вуглеводів не накопичуються в тілі.
  Якість протеїнів, про яку доводиться так часто чути,  залежить від їх амінокислотного складу і сприйняття шлунково-кишковим трактом.
  Білки, які містяться в їжі, під впливом шлункових ферментів, підшлункової залози і кишечника, розчиняється на частинки, які називають амінокислотами. Власне вони потрапляючи в кров використовуються для побудови білків самого організму.
  Загалом білки складаються із понад 20 амінокислот. 8 з них є незамінними, тобто такими, які повинні потрапляти в організм саме з їжею. Для повного засвоєння білків потрібно, щоб в них кількість амінокислот була збалансована. Справа в тому, що відсутність якоїсь однієї з амінокислот погіршить засвоєння усіх інших.
 Для наочності, нижче у таблиці подаємо таблицю амінокислот.

Протеїн: без нього ніяк!
   Так от, білки, які мають високу біологічну цінність легко перетравлюються і добре засвоюються. До таких протеїнів належать білки яєць, молочних продуктів, а також м’яса і риби.  Натомість, через недостатньо збалансований склад амінокислот, менш цінними є білки рослинного походження.
  Наприклад, більшості круп не вистачає лізину і треоніну. Крім того білки багатьох рослинних продуктів важко перетравлюються. Адже вони часто знаходяться в клітковій оболонці і є важко доступними для шлункових ферментів, особливо у бобових, горіхах чи купах з цілих зерен. Цифри самі за себе говорять: із білків тваринного походження в кишечнику засвоюється приблизно 90% амінокислот, а із рослинних – 60-80%.
  Найшвидше перетравлюються протеїни молочних  продуктів, риби, а потім м’яса. Далі у списку засвоюваності – хліб і крупи.  Скажімо, протеїни риби перетравлюються швидше аніж м’ясо тільки через те, що риба має мешу кількість сполучних тканин.
  А от, яйця засвоюються організмом приблизно на 96%, бо у них дуже добре збалансовані пропорції амінокислот.  Відповідно яйця є своєрідним еталоном за яким визначають рівень засвоюваності всіх інших продуктів, багатих на білок. Далі іде молоко, яке організм засвоює на 60% і  м’ясо – 40%. Найменш ефективними є овочі – лише до 15%.  А загалом за всіма правилами спортивного харчування,  в раціоні атлета має бути приблизно 55% протеїнів тваринного походження. Тож  для того, аби організм отримував  всі амінокислоти в необхідній кількості слід поєднувати протеїни і рослинного, і тваринного походження.
  І ще кілька слів про засвоюваність амінокислот і протеїнів.
  А ще для того, щоб приблизно визначити якість амінокислотного складу білків можна вирахувати добову  норму триптофана, метионина и лизина. На добу їх організму потрібно відповідно 1, 3 и 5 грам.
  Варто взяти до уваги і те, що термічна обробка продуктів пришвидшує переварювання білків. Це доведено на прикладі варених і сирих яєць. Найкраще засвоюються також протеїни у переварених та роздрібнених продуктах, особливо якщо вони рослинного походження.
  І ще один немало важливий факт: найбільш дієвим буде споживання білків у поєднанні з вітаміном С, що забезпечить найефективніший природній анаболічний ефект. А от і  пропорції: на 1 грам білка треба 1 міліграм вітаміну С. Бо ж інакше білок засвоїться настільки, наскільки вистачає вітаміну С. Весь надлишок протеїнів сам собою виводиться з організму.
  Але разом з тим не потрібно годувати себе більшою кількістю білків, аніж може сприйняти організм. Адже постійно велика кількість надлишкових протеїнів перевантажує печінку і нирки.

То скільки культуристам треба їсти білків?
  Вато знати, що організм людини за добу може синтезувати не більше 18 грам білків. і якщо ви очікуєте над швидких результатів знайте: за умов правильних тренувань і харчування за один місяць у природній спосіб загальна вага атлета за цей час не може збільшитися більш ніж на 2-2,5 кг. Вся решта маси – це може бути хіба жир.
  Отож добова норма протеїнів бодібілдера має складатися з приблизно 2-3 г білка на 1 кг власної ваги.  У дні, коли ви відпочиваєте від тренувань, можна трошки зменшити кількість протеїнів: до 1-2, 5 г на 1 кг ваги тіла.
   Російські фахівці підрахували скільки і кому варто їсти білків:

---при нарощуванні м’язів: 2-2, 4 г на 1 кг ваги тіла;

---при збереженні маси і тренувань над формою тіла  –  1, 4-1, 8 г на 1 кг;

---в період підготовки до змагань чи тренуванні над рельєфом: 1, 4 – 2, 4 г на 1 кг;

---в період між змаганнями: 1, 4-1, 8 г на кг;

---перехідний період (від змагань до звичного режиму тренувань): 1, 0-1, 2 г на 1 кг власної ваги тіла.

Нижче у таблиці подаємо добову норму білків на вагу тіла для атлетів-культуристів.

Юрій Гарастей , body-class.at.ua
Переглядів: 3736 | Додав: Vasja | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz